Wednesday, April 8, 2009

dugaan hidup

"....lautan yang tenang tidak akan menghasilkan nelayan yang hebat...."



dugaann...chobaaannn..tu la ayat yang slalu di ingat..kes nyer pengaruh cite 'pendekar bujang lapok', lakonan allahyarham p.ramle,aziz satar dan s.shamsudin..heheh..sesekali gelak la juga kalu teringat 'scene' tuh..sket2..chobaaann..hahhaha..berbalik pada ungkapan kat atas tuh..secara realitinye,para nelayan mmg sentiasa meghadapi duagaan ketika di laut..macam2 la jugak dugaannye..aku tatau gak ape duagaan dorang.maklum la tak pernah jadi part timer nelayan..tapi ade gak dengar pengalaman orang laen yg pernah jadi nelayan dan masih jadi nelayan..even ayah aku sendiri pun pernah jadi nelayan..dia yg cakap a..tapi bukan full time a..time dolu2,time susah nak dapat uang..kira ade la jugak pengalamn dia jadi nelayan..atuk aku pun dulu mmg nelayan..atuk side mak aku ..dia mmg seorang nelayan yg hebat..takat nyelam dalam air 2 jam tu kira selamba aa..skang orang pakai sonar nak 'detect' ikan..tapi dia selambe je terjun ke laut..usha ikan..huhuhu..tabikkkk spring kat atuk aku..hahha..pakcik aku cakap dia bela hantu air...hahha...tatau aaa..tapi betul la..jadi nelayan ni mmg byk dugaan nyer...cam kalu nak balik ke darat ke,camne ye..nak makan,nak tdo kat laut,solat lagi,mandi lagi..hihi takan masin air masin kot..huhuhu..byk mende gak aku pikir..byk beza dia jadi nelayan ngan tulis blog cam skang..dorang bertarung nyawa kat sana,semata2 nak cari sesuap rezeki..kita kat sini..huhuhuhu..jwb la sendiri..tapi tu la...lautan yg bergelora la yg mangajar mereka segalanye2..macam mana nak survive dalam keadaan gitu....bayang la, laut bergelora, time tu a nak bekerja, tangkap ikan la, nak makan la..huhu..tapi dorang boleh survive..dorang belaja segale2nye time tu..kalu kita duk selalu sebut.."praktis make perfect"..so nelayan macam mana..dorang ade praktis ke..huhuhu..time tu la teori,time tu praktis,time tu la praktikal..sume time tu je..takde nak praktis2 ni..so pikir la..dah la kat laut..mmg tak berpegang pade ape2 pun..kalu la bot karam ke, bocor ke, ombak besar ke..huuuu..mintak jauh aaa...pengalaman je yg mampu 'guide' dorang..tapi pe2 pun..slalu la mintak ngan Allah..tu yg penting..tapi cuba bayang kalu lautan yg tenang..cam takde chalenge je..kalu gitu,mmg sape2 la bulih jadi nelayan..so untuk jadi nelayan yg hebat ,dia akan di uji di lautan yg luas lagi bergelora..itu la perkara yg menjadikan dorang cekap..kelebihn cekap di laut tu la yg menjadikan dorang nelayan yg hebat..so untuk menjadi hebat..dorang mmg akan di uji ngan macam2 dugaan time kat laut..huhuhu...gitu la jugak dengan kehidupan kita nih...untuk jadi seorang yg hebat..kita mmg kene tempuhi macam2 dugaan..dugaan yang datang kadang2 tak mengira waktu dan tempat,even bagaimanapun kita takan tau bentuk dugaan yg kite bakal hadapi..sepanjang aku duk sini..agak byk la jugak dugaan yag aku terima..huhu..awal2 masuk keje dulu,mmg da kene..mase tu aku baru masuk keje,dalam taun akhir 2005..macm2 kne sound,pasal apearence la,method teaching la, knowledge le..macm2 kena komen..tu aku anggap sebagai dugaan...satu peristiwa aku igt sampai bile2, pasal penggunaan lab com..huhuu..yg ni mmg dasyat..time tu aku kene ngaja subjek CAD,so mmg kene guna lab com la..aku mintak la nak pinjam kunci lab..boleh lak masing2 cakap takde ngan aku,takde ngan aku,takde ngan aku..hmmm..aku dalam hati punye la berasap..mustahil dorang takde kunci lab..dorang ckap mintak kat opis..takpe2..ini hari korang punye...hmmm..aku cakp la dalam hati.."selagi lab ni boleh bukak on time,aku tak kisah..tunggu a masnyer.."..tiba la hati kejadia nyer..time tu..dorang2 yg pegang kunci ni ada hal masing2...siap la korang..aku tanye org ni, dia ckap dia MC,tanye yg sorang lagi dia cak outstesen..yg sorang ni..hahha kuo masa opis tanpa pengetahuan..g jauh la tu..luo dari KT..siap la..aritu lab di buka agak lewat sket..aku tatau sape yg buke lab tu..tapi aku perasan ade budak yg bukak..ahhh lantak la..janji bukak je..so kelas la stat..suh budak2 aku wat keje sendiri jap,review pe2 yg patut..aku g solat kat opis jap..pah solat tu , saje la aku berseloroh kat opis tuh..''...haih lambat la pulok lab bukak arini, maklum la org hok jage dop tau pah mana.."hehehe..saje nak wat kecoh je nih..tiba2 ade yg menjawb.."wakpe lok lewat.."pahtu cite2 lebih kuang..dorang paham la...hahaha..apa lagi ketua program aku time ju jugak g reot kat org atasan...gegegge..padan muke korang..huahha..pahtu aku balik lab cam bese a..stat ngajo..tgh2 syok ngaja..tiba bunyi pintu hempas yg agak kuat..alih2 aku tgk penjaga kunci sedang bebel2 bsing,dop puah ati,org dop wehi ke aku la,mulut kuat ngacun la..bla bla bla..ape ntah..then aku panggil la dia ajak g bilik blakang..slowtalk...huhuu emo2..bla bla bla bla bla lebih kurang setel la kes...esok nyer kua pekeliling..staf kena ada kat opis time keje..dan kalu nak kuo, kene infom kat bos dulu...hahahhaha...lepas je kes tu, dorang dah pandang aku lain macam2...dan bermula la episod baru dalam idup aku..hahaha..mase tu a aku stat berlakon..blakon ngan sume org..huhuh..duagaan tul la..huihh penat arini....k a..nak sop sini je dulu..insya allah aku samung dalam entry yang laen...ciaoo..

5 comments:

  1. hahaha.. start belakon ek.. sampai mane lakonan 2 berlangsung ek??? setiap org pasti diuji... ujian n pengalaman dalam menghadapi sesuatu 2 lah yang menjadikan kita matang dalam kehidupan yang mendatang.. mudah2an...

    ReplyDelete
  2. hehe..sndiri pikir..dunia ni pun pentas lakonan..

    ReplyDelete
  3. ee...nmpk cm en flickr je..haha

    ReplyDelete
  4. u know what...we change the world n the whole world change us....like u said..setiap awalan ada pengakhiran...itulah takdir..kalau kte suke skrg xsemestinya selamanya gembira..lastly but not least,berkorban untuk hidup yg lebih baik!!!

    ReplyDelete